joi, 28 iulie 2011

la cimitir- 28 iulie 2011


La Dobrovăţ este obiceiul împământenit de pe  vremea cunoscutului părinte Nicolae Isailă, ca în ziua de hram să  se facă rugăciune, ospătarea musafirilor, să fie voie bună și bucurie duhovnicească, fără parastas  de pomenire a morților, urmând ca pomenirea celor adormiți să se facă în ziua următoare. De aceea, dacă în ziua de hram satul este plin de lume, copii veniți la părinți, rude, prieteni care se întâlnesc, toți aceștia, cu mic cu mare, sunt prezenți în ziua următoare la cimitirul satului, unde se face slujbă mare, cu sobor, pentru pomenirea celor reposați. Cimitirul devine aproape neîncăpător, iar cinstirea înaintașilor adună la căpătâiul celor dragi, dar plecați din această lume, mulți fii ai satului, veniți din diferite locuri ale lumii.



Monumentul pentru eroi






La slujbă în jurul monumentului


Părinţii slujitori



Veşnica pomenire!




La morminte




Posted by Picasa

Imagini de la Hramul Bisericii

   Cu mulțumire față de bunul Dumnezeu, îmi plec genunchii inimii și aduc și rugăciune de cerere pentru enoriașii parohiei noastre, atât de iubitori de cele sfinte și cinstitori de Dumnezeu, dar cer Domnului bucurie și har și pentru  părinții care au avut bunavoire să participe la sărbătoarea noastră, la rugăciunea de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru sfinții săi. Cinste și laudă pentru Sfântul Pantelimon, ocrotitorul satului și al bisericilor din Dobrovăț Moldoveni, și mulțumire părinților participanți la bucuria noastră (menționăm pe părintele Mihai Opariuc, fost paroh de cinste în acest sat, părintele Ștefan Misarciu, părintele Pătrăuceanu Nicolae, cuviosul părinte Mercurie Lupu, de la mănăstirea ștefaniană din localitate, și bunul nostru prieten, părintele Bogdan Sârbu).  Mulțumirea se îndreaptă către toți cei ce s-au implicat în înfrumusețarea zilelor de hram, cu munca sau darurile lor.

















hram la parohia noastra

         Ca în fiecare an, 27 iulie este ziua când în Dobrovăț vin fiii satului la casele părintești sau la mormintele părinților. Sărbătoarea sfântului mare mucenic și  tămăduitor Pantelimon, ziua de hram, este forte importantă pentru locuitorii acestui sat, fiind prilej de revedere, de emoții și bucurii.
        La slujba Bisericii au participat, alături de credincioși, părintele Mihai Opariuc, părintele Misărciu Ștefan, părintele Sârbu Bogdan, părintele Pătrăuceanu Nicolae și cuviosul părinte Mercurie Lupu  de la Mănăstirea Dobrovăț, cărora le mulțumim pentru rugăciunea făcută prin împreuna slujire.
         A doua zi am slujit la cimitirul satului împreună cu părintele Nistor Mihalache (parohia Pahomia) și împreună cu doi frați preoți musafiri, făcând parastas întru pomenirea celor adormiți.
        La mulți ani și multe bucurii duhovnicești celor ce au sarbătorit pe Sfântul Pantelimon!