joi, 16 septembrie 2010

ISTORIC

       Parohia noastra se află în județul Iași, în localitatea Dobrovăț Moldoveni, inițial în Protopopiatul Iași II, iar acum, în noul protopopiat înființat, respectiv Iași III,  în Arhiepiscopia Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Sfinți ocrotitori și ajutători ai parohiei sunt Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (27 iulie), precum și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (8 noiembrie). Sfântul Pantelimon este și ocrotitorul localității Dobrovăț Moldoveni, nu doar  al bisericii noastre. Ziua închinată lui  este  în același timp sarbatoarea satului. Același sat mai are o biserică mai veche, monument istoric, sec. XVIII, zidită de ieromonahul Pahomie, care are două hramuri: Sfântul Pantelimon și Învierea Dreptului  Lazăr. Parohia în care  se gasește această biserică porta numele vechiului  ieromonah ctitor, anume Parohia Pahomia, preot slujitor fiind părintele Nistor Mihail.
        La aproximativ 30 de Km. de centrul Iașului, pe un drum  cu vreo 20 de km de padure, ce însoțește pe calător cu foșnet de frunze sau sclipiri de gheață, se deschide o poiană în care se află comuna Dobrovăț, cu două sate: Dobrovăț Moldoveni (are două parohii: Dobrovăț Moldoveni, respectiv Pahomia) și Dobrovăț Ruși, cu parohia ce are același nume cu satul, având ca preot slujitor pe părintele Nicolae Pătrăuceanu. În comuna Dobrovăț, în satul Dobrovăț Ruși, se  găsește și ultima ctitorie a Sfântului Ștefan cel Mare (1504), Mănăstirea Dobrovăț, având ca stareț pe părintele Protosinghel Chesarie Codreanu.
       Biserica parohiei noastre este  sfințită în anul 1997, de Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul BOR, care la momentul acela era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Biserica a fost construită între anii 1990-1997 de enoriașii  satului, precum și mulți alți donatori,  sub îndrumarea vrednicului părinte Opariuc Mihai. Începând cu anul 2001,  preot slujitor al bisericii Parohiei Dobrovăț Moldoveni este părintele Ovidiu-Ioan Sârghie.

Un comentariu:

  1. Doamne ajuta, parintele meu drag!
    Sper sa fie un inceput bun... al iesirii din anonimat. Biserica are nevoie de transparenta astazi mai mult ca altadata; smerenia si fapta buna "in ascuns" se prezinta ca inactivitate, lipsa de implicare... de aceea am sustinut aceasta initiativa a ta de la bun inceput. Sunt convins ca ai multe de spus ca preot si ca om... si sunt la fel de multi cei care asteapta ca adevarul sa fie descoperit! Mult succesc parinte Ovidiu!

    RăspundețiȘtergere

Va multumim ca ne scrieti!