luni, 15 noiembrie 2010

inceputul postului

Apropierea de marea sarbatoare a Nasterii Domnului se face cu pregatire speciala. Una din faptele bune implinite de cei ``plini de credinta`` este postul, care alaturi de rugaciune ajuta omul in calatoria duhovniceasca, in calatoria spre Dumnezeu.Postul este abtinerea  de la anumite mancaruri (mancaruri de dulce) sau abtinerea de la orice mancare pe anumite perioade de timp (postul negru), dar si de la vorbe si fapte  de prisos sau rele. Inaintea marilor sarbatori  postul este cel ce  pregateste sufletul  dar si trupul, prin asceza, pentru intalnirea tainica cu Bunul Dumnezeu.   Infranarea, lupta cu pacatul, mai multa rugaciune, milostenia  sunt fapte implinite cu  dragoste   si dorinta de mantuire in perioada postului.

joi, 16 septembrie 2010

ISTORIC

       Parohia noastra se află în județul Iași, în localitatea Dobrovăț Moldoveni, inițial în Protopopiatul Iași II, iar acum, în noul protopopiat înființat, respectiv Iași III,  în Arhiepiscopia Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Sfinți ocrotitori și ajutători ai parohiei sunt Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (27 iulie), precum și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (8 noiembrie). Sfântul Pantelimon este și ocrotitorul localității Dobrovăț Moldoveni, nu doar  al bisericii noastre. Ziua închinată lui  este  în același timp sarbatoarea satului. Același sat mai are o biserică mai veche, monument istoric, sec. XVIII, zidită de ieromonahul Pahomie, care are două hramuri: Sfântul Pantelimon și Învierea Dreptului  Lazăr. Parohia în care  se gasește această biserică porta numele vechiului  ieromonah ctitor, anume Parohia Pahomia, preot slujitor fiind părintele Nistor Mihail.
        La aproximativ 30 de Km. de centrul Iașului, pe un drum  cu vreo 20 de km de padure, ce însoțește pe calător cu foșnet de frunze sau sclipiri de gheață, se deschide o poiană în care se află comuna Dobrovăț, cu două sate: Dobrovăț Moldoveni (are două parohii: Dobrovăț Moldoveni, respectiv Pahomia) și Dobrovăț Ruși, cu parohia ce are același nume cu satul, având ca preot slujitor pe părintele Nicolae Pătrăuceanu. În comuna Dobrovăț, în satul Dobrovăț Ruși, se  găsește și ultima ctitorie a Sfântului Ștefan cel Mare (1504), Mănăstirea Dobrovăț, având ca stareț pe părintele Protosinghel Chesarie Codreanu.
       Biserica parohiei noastre este  sfințită în anul 1997, de Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul BOR, care la momentul acela era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Biserica a fost construită între anii 1990-1997 de enoriașii  satului, precum și mulți alți donatori,  sub îndrumarea vrednicului părinte Opariuc Mihai. Începând cu anul 2001,  preot slujitor al bisericii Parohiei Dobrovăț Moldoveni este părintele Ovidiu-Ioan Sârghie.